Agenda 21

La Conferència sobre Medi Ambient i Desenvolupament (la Cimera de la Terra), celebrada a Rio de Janeiro el mes de juny de 1992, va tractar obertament el tema de la sostenibilitat i tots els caps d’estat reunits van acordar que calia treballar activament per assolir un model de societat sostenible, és a dir, que assegurés satisfer les nostres necessitats materials i humanes sense posar en risc la capacitat de les generacions futures per satisfer les seves.

En aquella cimera es va aprovar el Pla d’Acció o Programa de les Nacions Unides per al segle XXI, més conegut com Agenda 21, que és un document extens, que proposava un conjunt d’accions tant a nivell estatal com regional i local per fer possible el desenvolupament sostenible del conjunt del planeta.

L’any 1994, un conjunt de ciutats europees es reunien a Aalborg, i iniciaven un llarg camí cap el desenvolupament sostenible de les ciutats. En la reunió s’aprovava la carta d’Aalborg, el document que fixa les grans idees sobre les quals basar les actuacions cap a la sostenibilitat en les ciutats.

Les Agendes 21 Locals, dins d’aquest context, foren el conjunt estructurat d’actuacions necessàries per avançar cap al desenvolupament sostenible d’un municipi. Havien de representar el punt d’arrencada d’un procés de diàleg i concertació entre les autoritats locals i els components dels teixits socioeconòmic i polític dels municipis.

Des de l’any 1999 la Diputació de Girona, a través de la seva àrea de Medi Ambient, va promoure el desplegament de les Agendes 21 Locals i l’elaboració de Plans d’Acció Local per a la Sostenibilitat (PALS) a diferents municipis de les comarques gironines.

En els següents enllaços es pot accedir als Plans d’Acció Local per a la Sostenibilitat. Qualsevol altra documentació (diagnosi, plans especials de regulació d’usos del sòl no urbanitzable (PERUSNU), etc) cal demanar-ho al Servei de Medi Ambient.