El PAESC és un document de planificació energètica i climàtica que té per finalitat assolir l’objectiu europeu d’una reducció del 55% d’emissions de CO2 per l’any 2030.
La Diputació ha esdevingut coordinadora del Pacte d’Alcaldies, que és el principal moviment europeu en què participen les autoritats locals i regionals que han assumit el compromís voluntari de millorar l’eficiència energètica i utilitzar fonts d’energia renovable en els seus territoris. Amb aquest compromís, els signants del Pacte es van proposar superar l’objectiu de la Unió Europea de reduir el 20 % de les emissions de CO2 abans del 2020. Actualment l’adhesió dels municipis es concreta en la reducció del 55 % de les emissions de CO2 abans del 2030 i en l’augment de la resiliència del territori al canvi climàtic. Properament, els compromisos seran aconseguir la neutralitat climàtica per al 2050. En aquest sentit, la Diputació ha ajudat a redactar els Plans d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC).
Per altra banda, i per a complir amb els objectius europeus de reducció d’emissions i de generació renovable, la Diputació va redactar un Pla Estratègic d’Energies Renovables a les comarques gironines. Pla_Estrategic_per_al_Desenvolupament_de_les_Energies_Renovables
Així mateix, el servei de Medi Ambient de la Diputació de Girona té com una de les seves finalitats i competències assessorar els municipis i oferir-los assistència general i especialitzada, tècnica i de prestació de serveis, en els àmbits propis de l’Administració local, recollits en el Pla de Serveis.
També es compta amb subvencions per als ajuntaments per a executar accions relacionades amb la transició energètica dins Del Pla a l’Acció.
Oficines de Transició Energètica
La Diputació de Girona està desplegant les Oficines Comarcals de Transició Energètica de la demarcació.
Plans d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC)
El PAESC és un document de planificació energètica i climàtica que té per finalitat assolir l’objectiu europeu d’una reducció del 55% d’emissions de CO2 per l’any 2030.
Impuls d’instal·lacions solars fotovoltaiques municipals per a l’autoconsum compartit amb la ciutadania
La biomassa dels nostres boscos és un element clau en el context de canvi climàtic.
Millora eficiència energètica d’edificis i enllumenat públic
Projecte centrat en facilitar l’adopció d’accions coordinades de transcició energètica per part del sector públic europeu.
Projecte europeu que té com a objectiu desenvolupar eines per augmentar la participació activa de les comunitats en els mercats energètics i millorar la relació amb altres grups d’interès.
Recull d’altres estudis i projectes relacionats amb la Transició Energètica i l’Acció Climàtica
Recursos en préstec oferts als ens locals i les entitats d’educació ambiental per tal de sensibilitzar la ciutadania i els usuaris de les instal·lacions i equipaments municipals.
Jornades presencials i sessions en línia
Presentacions de les jornades i sessions en línia realitzades.