Jornada: Cap a on anem? Planificar i explorar en educació ambiental

Amb motiu de la celebració del Dia Mundial de l´Educació Ambiental, les gerències d´Espais Naturals i de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona organitzen una jornada presencial on es debat el paper que ha de jugar l’educació ambiental de les administracions en el marc de l’actual crisi ecosocial.

Enguany, la jornada es dedica al concepte de la planificació en educació ambiental.

L’enfocament parteix de la premissa que l’administració ha d’entendre l’educació ambiental com una eina més de la gestió ambiental i no com un complement subsidiari. La seva aplicació s’ha de planificar de la mateixa manera que una institució pública programa, per exemple, la cartera de serveis o el pressupost: actualment ningú no entendria —només per posar dos casos tòpics— una campanya d’implementació de la recollida selectiva o la gestió de l’ús públic d’un espai natural sense l’educació ambiental com a instrument de gestió, sense obviar-ne, per descomptat, els components educatiu i transformador. Disposarem d´una magnífica oportunitat per conèixer de primera veu les estratègies que a nivell estatal, autonòmic i municipal estan desenvolupant algunes de les administracions del país.

Tanmateix, també és indubtable que, com altres activitats d’incidència social, l’educació ambiental presenta un marcat component d’exploració, més encara en el pertorbador context actual. La contradicció, aparent, realça més encara el valor de la planificació. Com afirma Rebeca Solnit a A Field Guide to getting lost, l’historiador Aaron Sachs li va suggerir que “Els exploradors sempre estaven perduts, perquè mai abans no havien estat en aquests llocs. Mai no esperaven saber exactament on eren. Però, alhora, la majoria coneixien força bé els seus instruments i comprenien les seves trajectòries amb un grau raonable d’exactitud. Al meu entendre, la seva habilitat més important era simplement l’optimisme de sobreviure i de trobar el camí”.

Quins són, doncs, els nostres instruments d’educador ambiental? Quins són els nostres mapes i les nostres brúixoles? Les nostres estratègies i les nostres planificacions són les nostres trajectòries per a l’exploració? La nostra habilitat més important ha de ser l’optimisme per sobreviure i trobar el camí?

 

PROGRAMA


Amb el propòsit de posar una mica de llum a totes aquestes incògnites hem volgut convidar també Heike Freire, per tal que, a l‘inici de la jornada, ens proporcioni eines per orientar-nos en la descoberta de nous camins.

En un segon bloc, es realitzarà una taula rodona per debatre sobre la importància de la planificació en educació ambiental a diferents escales, amb intervencions de Javier BenayasAnna Estella, i Helena Barracó.

I en el darrer bloc, representants de la Xarxa de Parcs Naturals i de l’Oficina Tècnica d’Educació i Promoció ambiental de la Diputació de Barcelona compartiran les seves experiències sobre com planificar l’educació ambientals als municipis i als espais naturals, i què hi posem, a la motxilla de l’explorador?

9.00     Recepció

9.30     Paraules de benvinguda           Xesco Gomar. President delegat de l’Àrea d’Acció Climàtica           Valentí Junyent.  Diputat delegat de Mobilitat, Espais Naturals i Prevenció d’Incendis Forestals

9.40     L’Actitud de l’exploració. Big Van Ciència

10:00   Ponència inicial.Referent internacional en transformació educativa i desenvolupament humà en contacte amb la Natura.Els principals errors en educació ambiental i com els superem.Heike Freire. Docent, investigadora, assessora, comunicadora.

11.00   Pausa cafè

11.30   Taula rodona: les diferents escales de la planificació en educació ambiental

El Plan de Acción de Educación Ambiental para la Sostenibilidad (PAEAS) Javier Benayas, Catedràtic d’Ecologia de la Universidad Autónoma de Madrid. Red de Ciudades Españolas por la Sostenibilidad.L’estratègia ÉSNATURA. La importància de la Implicació social en la conservacióAnna Estella, Subdirectora general d’Informació i Foment de la Sostenibilitat. Generalitat de Catalunya.El pla Canviem pel canvi climàticHelena Barracó, Cap del departament de Programes i Equipaments de Oficina de Canvi Climàtic i Sostenibilitat Ajuntament de Barcelona.Modera: Berta Artigas, periodista

12:45   Presentació: Planificar als municipis i als espais naturals: Què hi posem, a la motxilla?

La motxilla de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de BarcelonaEl Pla marc d’educació ambiental i voluntariat de la Xarxa de Parcs NaturalsLluis Velasco i Josep Canals, Servei de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona.La motxilla d’Acció Climàtica de la Diputació de BarcelonaEls plans directors d’equipaments i els programes municipals d’educació ambientalEnric Coll i Sara Batet, Oficina tècnica d’educació i promoció ambiental de la Diputació de Barcelona.Modera: Berta Artigas, periodista

13:30   Cloenda. Big Van Ciència

 

INSCRIPCIONS obertes a través del formulari a l’enllaç.

Date

27|01|23
Expired!

Time

9:00 - 14:00

Location

Barcelona
Category

Organizer

Diputació de Barcelona

Publica un comentari