Enemics de l’abella de la mel: varroa o vespa asiàtica?
Jornada tècnica.
El sector apícola té seriosos problemes amb dos artròpodes exòtics invasors: la varroa (Varroa destructor) i la vespa asiàtica (Vespa velutina). La varroa és un àcar paràsit introduït accidentalment a Europa als anys 80 i actualment es considerada una de les plagues més greus que enfronta el sector apícola a nivell mundial, ja que debilita i causa la mort de les colònies d’abella de la mel.
Aquesta situació es veu agreujada per la recent introducció de la vespa asiàtica, la qual exerceix una pressió addicional durant els mesos de tardor que en molts casos posa en risc la supervivència de les colònies durant els mesos d’hivernada.
La Universitat de Girona i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, amb la col·laboració de l’Escola Agrària Forestal de Santa Coloma de Farners, organitzen una jornada per aprofundir en el control de la varroa i el seguiment de la vespa asiàtica en abellars, amb l’objectiu d’adquirir informació contrastada sobre els efectes que la interacció entre aquestes dues espècies pot causar en les colònies d’abella de la mel. Durant la jornada es presentarà una aplicació mòbil per fer un seguiment de l’activitat de vespa asiàtica arreu del territori català, que han desenvolupat la UdG i el CTFC en el marc del projecte ALERTA VELUTINA.
Aquesta jornada forma part de l’activitat de demostració “Velutina Alert: Noves eines per al seguiment de l’impacte de la vespa asiàtica en el sector apícola català”, operació 01.02.01 (transferència tecnològica) del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2022.
Inscripcions a través de RuralCat
Lloc de realització: Escola Agrària Forestal de Santa Coloma de Farners