Energia
Un ajuntament osonenc vol crear una planta de biogàs pública per gestionar les dejeccions ramaderes
01 des. 2022
L’Ajuntament de les Masies de Voltregà (Osona) ha presentat un projecte per construir una planta pública de biogàs de 900 kw de potència amb l’objectiu de donar sortida a les dejeccions ramaderes del territori. A més, la infraestructura també s’alimentarà de la fracció orgànica que genera el poble, dels fangs de les depuradores i de la matèria orgànica provinent de la indústria càrnia del municipi.
L’energia elèctrica i tèrmica que es generi es destinarà a l’enllumenat públic i a donar llum als equipaments municipals i del producte que en resulti es vendrà com a fertilitzant.
Amb aquest projecte l’ajuntament vol fer repercutir aquest estalvi en una disminució d’alguns impostos directes dels veïns i veïnes del municipi com podria ser l’IBI.
Una planta de biogàs és una instal·lació ecològica, hermètica i inodora que consisteix en dispositius que produeixen electricitat, calor i fertilitzant a partir de subproductes orgànics que opera sobre la base d’una font d’energia renovable com és el metà contingut al biogàs i que és transformat durant el procés de digestió anaeròbica de diverses substàncies orgàniques.
El biogàs és un gas combustible renovable que s’obté a partir de purins, residus de la indústria agroalimentària, fangs de depuradores i fracció orgànica dels residus urbans.