Un centre de producció de biomassa subministrarà aigua calenta i calefacció a la presó Puig de les Basses

Serà la primera instal·lació d’aquestes característiques que es posarà en marxa en un centre penitenciari català. Es tracta d’un projecte pioner que combina formació, treball, inserció laboral i respecte al medi ambient. Un grup d’interns del CIRE serà l’encarregat d’obtenir la fusta i d’elaborar l’estella per alimentar la caldera. El projecte serà realitat l’any 2024 gràcies a una iniciativa conjunta dels departaments de Justícia i d’Acció Climàtica.

 

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró i Buldó, i la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, han presentat el projecte del futur centre logístic de producció de biomassa que s’utilitzarà com a combustible per a la producció d’aigua calenta i calefacció a la presó Puig de les Basses (Alt Empordà). L’energia obtinguda d’aquest producte de la fusta substituirà en gran mesura el consum de gas natural al centre.

L’acte ha tingut lloc, aquest divendres 15 de juliol, a l’espai on es construirà aquesta instal·lació, situat a l’exterior de l’establiment penitenciari, prop de l’edifici d’instal·lacions de la presó, que és on es troben els acumuladors que rebran l’aigua calenta procedent de les calderes situades al centre logístic.

La consellera Ciuró ha destacat que “projectes com els que avui presentem fomenten la reinserció sociolaboral de les persones que han passat per la presó, que aprenen un ofici que té demanda al mercat laboral i que alhora promou el respecte al medi ambient”. La consellera ha explicat que “aquesta experiència pretén que les persones que hi participin trobin una feinaen el sector de la gestió forestal sostenible i que, un cop en llibertat, no tornin a reincidir”. En aquest sentit, la titular de Justícia ha ressaltat que “Catalunya té un dels índexs de reinserció més elevats d’Europa”, i que“set de cada deu persones que passen per la presó no tornen a delinquir”.

La consellera d’Acció Climàtica ha explicat que “la gestió forestal sostenible és important no només per reduir el risc d’incendis i gestionar adaptativament els nostres boscos. Augmentar la capacitat de captació de CO2 dels boscos és també un instrument clau per aplicar mesures de mitigació al canvi climàtic. I també ho és el fet de disminuir-ne la densitat i augmentar-ne la diversitat”.

Jordà ha afegit que l’impuls a la utilització de la biomassa “contribueix també a la transició energètica i a la sobirania energètica del país, i és una alternativa sostenible enfront dels combustibles fòssils, especialment en el medi rural”.

 

Foto: Les conselleres Ciuró i Jordà durant la presentació de l’acte.

 

Més informació

Publica un comentari