Torroella de Montgrí crearà una comunitat energètica local amb el suport de la Diputació de Girona

L’Ajuntament de Torroella destinarà prop de 70.000 euros a la creació d’una comunitat energètica local, que la Diputació de Girona subvenciona a través del Pla a l’Acció (convocatòria any 2022), amb 36.000 euros, i a la qual s’hi podrien connectar fins a 54 llars.

L’objectiu és fomentar l’autoconsum compartit amb la ciutadania a partir d’una instal·lació de plaques fotovoltaiques a la coberta de l’Espai Ter. Aquesta instal·lació donarà servei a diferents equipaments municipals i s’hi podran acollir, de moment, fins a un màxim 54 llars situades en un radi de 1.000 metres de l’Espai Ter.

La instal·lació tindrà 90 mòduls d’una potència de 400 W cadascun amb una potència pic total de 36 kWp  i una potència nominal de 30 kW. Podrà generar fins a 50.725 kWh a tota la comunitat. Del total produït, un 15 % es destinarà al Museu de la Mediterrània i un 7 % a la Biblioteca Pere Blasi. L’Espai Ter ja té instal·lació sola pròpia, per la qual cosa només se’n reservarà un 0,1%. La resta de l’energia generada es distribuirà entre la ciutadania i se’n reservarà un 39 % per a llars vulnerables. La CEL té capacitat per oferir servei de 28 kWp a les llars domèstiques. Segons el nombre de sol·licituds rebudes donarà servei a 54 llars a raó de 0,5 kW per a cadascuna o 28 llars a raó de 1kW per cadascuna.

En aquests moments s’està redactant el projecte tècnic i planificant les tasques per crear la comunitat i fer difusió per arribar als usuaris potencials que se’n podrien beneficiar. La comunitat ha d’estar plenament operativa abans del mes de setembre de 2023.

La regidora de Medi Ambient, Pilar Valls, explica que «l’Ajuntament vol tenir un paper actiu fomentant la transició energètica. En aquest sentit, la creació d’una comunitat energètica és una magnífica eina cap a un model sostenible i solidari, que al mateix temps permet als ciutadans sentir que formen part del canvi de model».

Estalvi energètic

Les comunitats energètiques de renovables permeten reduir els costos tant d’edificis i equipaments públics com dels usuaris privats amb estalvis mitjans des del primer dia que poden situar-se entre el 20 i el 40 %. També permeten dinamitzar l’economia local i avançar en els objectius de descarbonització, reduint les emissions de CO2. Així mateix, fomenten el benestar i la salut.

 

Més informació

Publica un comentari