Energia
Suport als ens locals per a la celebració de la Setmana Europea de l’Energia Sostenible
21 juny 2022
Europa celebra enguany la Setmana Europea de l’Energia Sostenible del 26 al 30 de setembre amb l’objectiu de conscienciar la societat amb actuacions i activitats al voltant de l’eficiència energètica, les energies renovables i el paper clau de la ciutadania en la transició energètica.
Des de les administracions supramunicipals (ICAEN, Diputació de Barcelona, Diputació de Girona, Diputació de Tarragona, Diputació de Lleida, AMB, Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat i CILMA), junt a l’Ajuntament de Barcelona, que organitzem la Setmana Europea de l’Energia Sostenible 2022 a casa nostra donem suport als ens locals per complementar les accions que organitzin.
Suport per als ens locals: passos a seguir
1. Adhesió
Adherir-se, manifestar compromís i participar a la Setmana de l’Energia Sostenible 2022, segons formulari online, abans del 30 de juny.
L’adhesió a la Setmana no implica la petició de recursos, sinó el compromís de l’ens local, entitat, empresa o persona a títol a individual a donar suport i alinear-se amb els objectius de la Setmana Europea de l’Energia Sostenible 2022.
La participació a la Setmana implica organitzar una o diverses accions en el marc de la campanya o incloure accions ja previstes dins aquest paraigües.
S’anima a tots els ens locals adherits al Pacte d’Alcaldies pel Clima i l’Energia a adherir-se a la Setmana Europea de l’Energia Sostenible 2022 com a resposta als compromisos climàtics adquirits.
2. Recursos presencials a sol·licitar
Enguany, com a novetat l’oferta prioritza el suport a les activitats que organitzeu en el marc de jornades de Portes obertes a projectes d’energia sostenible que es proposa fer una activitat comuna a tots els municipis de Catalunya, o sigui es proposa que s’obrin a la ciutadania diversos edificis i equipaments que disposin d’instal·lacions tant públiques o privades, de producció d’energia d’origen renovable o d’eficiència energètica.
Com els darrers anys, mantenim un catàleg ampli de recursos presencials i virtuals. En cas que l’ens local estigui interessat en sol·licitar recursos presencials de suport podeu veure el Catàleg de recursos per als ens locals en l’àmbit competencial corresponent. Els ens locals de comarques gironines poden optar els recursos àmbit Catalunya que ofereix ICAEN i els d’àmbit gironí que ofereix Diputació de Girona.
En base al Catàleg, cada ens local pot sol·licitar els recursos segons el seu mecanisme de petició i de suport corresponent al seu àmbit territorial. Podeu enviar peticions fins el 30 de juny o esgotar els recursos disponibles per les dates habilitades. S’atendran les peticions per estricte ordre d’arribada.
Recursos que ofereix Diputació de Girona-CILMA són:
- “Més o menys?” Recurs itinerant sobre l’eficiència energètica i l’energia solar fotovoltaica (cessió recurs i/o dinamització gratuïta)
- “Tu tens l’energia” amb instal·lacions d’energia solar fotovoltaica i biomassa (dinamització gratuïta)
- Xerrades “Portes obertes a l’energia Sostenible” (xerrada tarda-vespre dirigida a la ciutadania per al municipi que hagi organitzat una jornada de Portes obertes)
- Exposició «Euronet 50/50 max» a les comarques gironines
- Exposició “L’impacte del Pacte 2020 per al clima i l’energia”
- Gimcana en el marc d’una campanya de transició energètica i canvi climàtic per a les escoles (No cal sol·licitar-ho, és previst tenir disponibles en línia els materials passat l’estiu per qui desitgi organitzar-ho).
3. Recursos virtuals oberts
Els recursos virtuals s’ofereixen de forma conjunta entre totes les administracions organitzadores de la Setmana (ICAEN, AMB, Diputació de Barcelona, Diputació de Girona, Diputació de Tarragona, Diputació de Lleida i recursos virtuals de l’Ajuntament de Barcelona) sota la coordinació de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat.
L’objectiu ha estat unir i evitar duplicitats per tal d’oferir-vos als ens locals i, per extensió, al conjunt de la ciutadania, un recull de recursos específicament virtuals. El portal recollirà recursos virtuals entre infografies, vídeos, reptes, webinars i l’estrena d’una websèrie, per ajudar a la ciutadania a fer la transició energètica.
El portal i els recursos virtuals està obert per a tots els ens locals de Catalunya.
Els recursos virtuals inclosos NO estan sotmesos a petició individualitzada via formulari de peticions; en canvi, us proposem dos tipus d’accions:
- Fer difusió a través dels vostres canals digitals de comunicació del portal en conjunt o d’algun dels recursos virtuals inclosos.
- Adherir-vos a les accions digitals que proposem i implicar de forma més directa a la vostra ciutadania.
4. Agenda d’activitats
Donar d’alta les activitats pròpies que s’organitzaran a l’Agenda d’activitats a la web de l’ICAEN. Les activitats cedides les publicaran les pròpies entitats supramunicipals en nom de l’ens local.