Notícies
“Renovables, o una Catalunya a la cua”
05 des. 2022
Científics, empresaris i activistes catalans de reconegut prestigi han llançat un manifest per impulsar la transició energètica a Catalunya. Sota l’esclaridor nom de Renovables, o una Catalunya a la cua, el text lamenta que el país s’està quedant enrere en la transició energètica respecte a l’Estat espanyol i la Unió Europea (UE). La iniciativa reclama emprendre de manera immediata una «transició energètica a gran escala» en la qual, d’una banda, s’acceleri el desplegament dels grans projectes d’energies netes i, d’una altra, es deixi enrere l’ús dels combustibles fòssils.
El manifest assenyala que en aquests moments Catalunya consumeix a prop de mig milió de barrils de petroli diaris. La indústria dels combustibles fòssils, en la qual també s’inclouen el gas i el carbó, suposa gairebé el 70% de la producció energètica primària del territori. Aquest «ús abusiu» d’aquestes fonts d’energia exposa el planeta a un escalfament global extrem de 2,8 graus de mitjana i a un ampli ventall de catàstrofes climàtiques que, tal com vam poder «experimentar en primera persona aquest estiu», inclouen des d’onades de calor extremes fins a sequeres, pèrdues agrícoles, grans incendis i augment de la mortalitat.
La declaració aposta per integrar el desplegament de centrals fotovoltaiques i parcs eòlics tant terrestres com marins als diferents paisatges naturals. «Els parcs eòlics i solars poden conviure amb les activitats agrícoles i ramaderes; i els parcs eòlics al mar poden ser compatibles amb el turisme i la conservació de la biodiversitat marina i de la pesca», assenyala el manifest, que també destaca que aquest tipus de projectes generaran més llocs de treball, més tributs i uns ingressos d’uns 10.000 milions d’euros per als ajuntaments i propietaris que cedeixin part dels seus terrenys per a aquest tipus d’iniciatives.
Figures destacades de la ciència, l’economia i l’activisme han donat suport a aquest text que reclama més renovables. Entre les signatures es troben noms com el de l’explorador de National Geographic Enric Sala o el del director executiu del consorci internacional Global Carbon Project, Pep Canadell. També d’altres científics com Kike Ballesteros i Maria Carme Llasat, economistes com Mònica Roca i Aparici, Mar Reguant i Aniol Esteban, comunicadors com Pere Renom, Evelyn Segura i Jordi Vilardell i activistes com Maria Serra i Martí Pardo.