Pla pilot per detectar els refugis hivernals del bernat marbrejat amb gossos ensinistrats

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) ha engegat un pla pilot amb gossos ensinistrats per detectar els refugis hivernals de bernat marbrejat, propers als camps agrícoles i que solen ser de difícil accés i localització.

Des del Servei de Sanitat Vegetal del DACC s’han començat a fer les primeres proves aquesta tardor amb els gossos detectors, primer en laboratori, i després en camps de les comarques de Girona amb l’objectiu d’implementar-lo a altres comarques en el futur. Els resultats de les primeres proves que s’estan fent sobre el terreny estan donant resultats prometedors.

El projecte s’està treballant amb una unitat especialitzada en educació canina que ha estat fent una selecció dels exemplars a utilitzar tenint en compte les seves característiques físiques, mentals i operatives. La dimensió i la ubicació dels refugis hivernals del bernat marbrejat exigeix que els gossos siguin àgils i lleugers per poder arribar fins el refugi on s’amaguen per hibernar.

Segons els resultats que s’obtinguin, s’estudiarà ampliar l’estudi a altres plagues invasores en el futur.

Balanç de la campanya 2022

Segons les dades recollides pel Servei de Sanitat Vegetal i les ADVs, aquest any la incidència de l’insecte ha estat més baixa que els darrers anys i no s’han registrat danys importants als conreus. Sols destacar les deteccions de l’insecte a la demarcació de Girona.

A les comarques gironines és on s’han detectat les poblacions més elevades hi ha hagut danys compatibles amb aquesta plaga en plantacions de fruita. Els danys no han estat molt elevats no sols degut a la climatologia de l’any sinó també a les informacions facilitades pel DACC i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) als agricultors de com actuar per evitar la plaga, les prospeccions ADVs i els estudis i assaigs realitzats per l’IRTA, entre ells sistemes de captura de l’insecte, de l’eficàcia de diferent productes fitosanitaris o xarxes protectores, entre altres.

Què hem de fer els ciutadans si trobem un bernat marbrejat?

És durant la tardor, que aquest bernat busca refugi dins les construccions (cases, edificis, magatzems, etc.) per passar l’hivern. Tot i que no afecta a les persones ni als animals, resulta molest i comporta una certa alarma. Cal conèixer que si es detecten dins les cases no és recomanable aplicar insecticides per la poca eficàcia d’aquests tractaments. La millor opció per reduir la seva presència en els habitatges és aspirar-los i submergir-los en aigua, recorda el Servei de Sanitat Vegetal del DACC. Cal evitar que s’escapi i pugui afectar als cultius a la primavera i estiu.

L’insecte s’assembla a altres espècies de bernats autòctons; per això, els experts indiquen que per identificar-lo cal fixar-se en les antenes, que tenen dues franges blanques cadascuna. A la part dorsal del cos, tenen un patró de color marró marbrejat.

Una nova campanya per demanar la col·laboració de la ciutadania

Al portal www.elbernatesaqui.cat i al web del Departament d’Acció Climàtica, hi ha informació relacionada amb la plaga i una secció oberta a la ciutadania perquè reporti observacions d’individus de bernat marbrejat per ajudar els experts a fer-ne un seguiment. Aquesta campanya està impulsada pel DACC, l’IRTA i el Parc Agrari del Baix Llobregat de la Diputació de Barcelona. Aquesta és una nova campanya que fa una crida específicament perquè la ciutadania col·labori en el control de la plaga i elimini els exemplars que trobi en les seves vivendes. La campanya també rep el suport de la Diputació de Girona perquè és una de les zones de risc envers possibles danys potencials originats per aquesta plaga i s’hi sumen també la Diputació de Tarragona i de Lleida per fer difusió de manera preventiva.

 

Foto: Un gos ensinistrat detecta un bernat marbrejat amagat a l’interior de l’església vella de Castellfollit de la Roca.

 

Més informació

Publica un comentari