Nova línia d’ajuts per al desplegament de comunitats energètiques dins de cooperatives de consum

El Govern, mitjançant els departaments d’Empresa i Treball i d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, obrirà una línia d’ajuts de 8 milions d’euros per al desplegament de comunitats energètiques dins de cooperatives de consum, siguin de nova creació o ja existents. Així ho han anunciat el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, i la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, en una visita a la Comunitat Energètica Local de Caldes de Montbui.

Aquesta mesura té com a objectius accelerar el procés de transició energètica i estimular l’activitat econòmica en l’àmbit cooperatiu. Les comunitats energètiques són agrupacions de gent que promouen una instal·lació d’energies renovables per generar la seva pròpia energia, i que decideixen com gestionar els excedents. Aquesta instal·lació sol ser de petita o mitjana dimensió i s’ubica en l’entorn més proper dels promotors, fet que contribueix a un model de generació distribuïda en el territori i amb un impacte molt menor en el medi.

El conseller Torrent ha destacat que “l’objectiu d’aquesta iniciativa és fomentar les comunitats energètiques impulsades des de l’economia social i solidària, arrelades al món local, perquè controlin la generació, la xarxa i la venda d’energia neta”. Així mateix, ha subratllat que amb Solarcoop es busca “impulsar un model democràtic, participatiu i inclusiu, adaptant-se a les característiques dels territoris, i reduint el cost de l’energia així com l’ús de combustibles fòssils”.

Per la seva banda, la consellera Jordà ha insistit en la importància de la participació de la ciutadania en el nou model energètic. “Les comunitats energètiques permeten que els seus membres deixin de dependre d’un oligopoli i passin a generar la seva energia, i que les energies renovables generin activitat econòmica vinculada al territori”, ha explicat. “Apostar per les comunitats implica apoderar la ciutadania. I això és fonamental per a la transició energètica”, ha resumit.

La potenciació d’aquesta figura a través de l’economia social i cooperativa permet la participació de la ciutadania en el model energètic, i també contribueix a fer que les energies renovables esdevinguin activitat econòmica que reverteixi en el territori. De fet, la possibilitat de constituir comunitats energètiques en el si de cooperatives els obre la porta a una nova oportunitat de negoci en el marc de la transició energètica, ja que els permet desplegar una cartera de serveis associats a la generació d’energia renovable, a l’eficiència energètica i a la mobilitat sostenible.

La línia SolarCoop subvencionarà amb un màxim de 80.000 euros totes aquelles tasques relacionades tant amb la definició del model de gestió i de funcionament de la comunitat energètica com amb el disseny i creació dels espais assemblearis, dels processos, de les línies estratègiques i de l’entorn jurídic adequat per a cada projecte. La gestió de la línia anirà a càrrec de l’Institut Català d’Energia (ICAEN).

Podran optar a aquests ajuts aquelles associacions o cooperatives de consum que en els seus objectius hagin inclòs la creació d’activitat econòmica, preferentment en territoris en despoblament. Aquestes cooperatives hauran de tenir com a persones sòcies persones físiques, pimes, entitats sense finalitat de lucre o ens de l’administració local del municipi; a més, una majoria de les persones sòcies hauran de ser persones físiques, o hauran de comptar amb el suport de l’ajuntament on s’estableixin.

 

Més informació

Publica un comentari