Normativa i consells pràctics per gaudir del Nadal tot respectant el medi natural

El pessebre o l’arbre de Nadal són elements centrals de les ornamentacions d’aquestes dates, però cal tenir presents alguns consells pràctics i la normativa que ho regula per tal que aquesta decoració es faci de forma respectuosa amb el medi natural.

Un dels elements més tradicionals en aquestes dates és l’arbre de Nadal, però a Catalunya no està permès tallar o desarrelar arbres del medi natural amb aquesta finalitat. Per tant, si s’opta per decorar un arbre natural, cal comprar-lo i no sostreure’l del medi. Tots els arbres que es comercialitzen han de dur una identificació, on consta la qualitat i l’origen.

El boix grèvol -molt usat per a decoració de la llar per Nadal-, és una espècie protegida i la seva recol·lecció, tallada o desarrelament està totalment prohibida. Aquesta espècie té un paper molt important al bosc perquè serveix de refugi a molts animals i durant els mesos d’hivern, els seus fruits vermells -que son tòxics per als humans- representen una important font d’aliment per als ocells que viuen al bosc.

Durant aquestes dates els Agents Rurals fan taques de la vigilància en les zones forestals per evitar infraccions en la recol·lecció de productes de verd nadalenc així com de botigues, mercats i fires per comprovar la procedència legal dels productes comercialitzats procedents del medi natural. En cas de detectar una infracció, la policia mediambiental denuncia els fets i comissa el material sostret del medi.

 

Més informació

Publica un comentari