Neix el Clúster de residus de Catalunya per impulsar un sector que factura 10.000 milions d’euros i suma 41.000 treballadors

L’objectiu del nou clúster de residus, impulsat per ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball-, i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, per mitjà de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), és establir-se com un element dinamitzador de la competitivitat de les empreses del sector. Per mitjà d’aquesta nova organització es busca impulsar el treball conjunt entre tots els seus membres i tota la cadena de valor del sector dels residus, potenciar-ne la internacionalització, fomentar la innovació i l’R+D en aquest àmbit, a més de la capacitació i les actuacions interclústers, entre d’altres.

El dels residus és un sector en constant transformació, un context en què serà clau la capacitat de transformació de les empreses i entitats que en formen part, que afronten nous desafiaments globals i canvis derivats de noves normatives i planificacions públiques. La majoria d’empreses que s’hi dediquen, un 86%, són operadors de residus, mentre que altres companyies estan especialitzades en la producció de béns d’equipament i tecnologies de tractament, la construcció d’infraestructures i instal·lacions, la consultoria, l’enginyeria i el control i l’anàlisi.

D’aquesta manera, el nou clúster agruparà el conjunt d’empreses del sector de la gestió de residus, incloent-hi tota la cadena de valor, i que tenen seu social o activitat econòmica de valor afegit a Catalunya. La iniciativa també treballarà conjuntament amb els agents d’entorn del sector dels residus, tant de l’àmbit de la innovació i la recerca com de l’àmbit de la formació, com és el cas de consultores, enginyeries, associacions i gremis, o fins i tot empreses dedicades a altres sectors d’activitat. El nou clúster s’emmarca en l’impuls de l’economia verda i circular, que fomenta, entre altres, la reducció dels residus i l’ús eficient dels recursos.

Les 30 empreses sòcies fundadores del nou clúster de residus són Alfametal, Alier, Aquambiente Circular Economy Solutions, Autorec, el Centre de Gestió Mediambiental (CGM), CLD, Comercial Riba Farré, Datambient, Eurecat, la Fundació Formació i Treball, el Gremi de Recuperació de Catalunya, Griñó, Grup Altadill, Grup Celsa, Inèdit, Leitat, Moba, Picvisa, PreWaste, PreZero,Promsa, Reverter Industries, Romero Polo, Ros Roca, Scrap Point, Simplr, Tradebe, la Universitat de Vic, Venvirotech i Veolia. L’activitat d’aquestes empreses representa gran part de la cadena de valor del sector dels residus de Catalunya.

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, acompanyada pel secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos i Maduell, ha presidit aquest dimecres l’acte de constitució del nou clúster, celebrat al Museu de la Ciència CosmoCaixa de Barcelona, on s’han reunit les principals empreses i agents del sector. En conjunt, segons dades d’ACCIÓ, el sector dels residus català està format per 693 empreses que facturen 10.000 milions d’euros i reuneixen uns 41.000 treballadors i treballadores.

 

Més informació

Publica un comentari