Notícies La consellera d’Acció Climàtica reivindica el protagonisme del món local en la transició cap a un nou model energètic

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, ha reivindicat el protagonisme del món local en la transició cap a un nou model energètic que viu Catalunya. “La transició energètica és una revolució que arriba de cop, i l’hem de saber gestionar; en aquest sentit, el paper dels ajuntaments és clau”, ha explicat Jordà. La consellera ha visitat la instal·lació fotovoltaica del pavelló esportiu d’Avinyó (Bages), propietat de l’Ajuntament d’aquest municipi, que ha posat com a “exemple” de la transformació verda que ha de fer Catalunya i del nou model energètic cap al qual ha d’avançar el país.

La consellera ha recordat que l’autoconsum ja és una realitat a Catalunya, amb més de 50.000 instal·lacions registrades, i ha insistit en la necessitat d’apostar per l’autoconsum compartit. “Hem de buscar nous models per a l’autoconsum, ja sigui sota el lideratge municipal o en col·laboració amb el sector privat, per apoderar la ciutadania”, ha explicat. En aquest sentit, el Govern obrirà en les properes setmanes una línia d’ajuts de 8 milions d’euros per fomentar la constitució de comunitats energètiques mitjançant les cooperatives de consum.

L’autoconsum, clau per a la descarbonització de la societat catalana

Les energies renovables i l’apoderament de la ciutadania són dos dels eixos de la transició energètica que viu Catalunya. Per això, l’autoproducció d’electricitat a partir d’energia solar fotovoltaica ha estat i és una prioritat per al Govern, i la Generalitat ha estat pionera en l’aplicació de mesures normatives i d’incentius per tal d’eliminar barreres jurídiques, tècniques i econòmiques per a l’autoconsum. L’extensió i generalització de la pràctica de l’autoconsum és un termòmetre de la implicació de la ciutadania amb la transició energètica, ja que permet que les persones passin de ser només consumidores a generar, gestionar i consumir la seva pròpia energia. La Prospectiva Energètica de Catalunya per a l’any 2050 calcula que, entre d’altres requisits, cal que hi hagi fins a 500.000 instal·lacions d’autoconsum en servei l’any 2050 per assolir el repte de la descarbonització de la societat catalana.

 

Més informació