Girona aprova inicialment la municipalització de l’aigua

Cicle de l’Aigua del Ter SA és el nom que rep la nova empresa pública supramunicipal que s’encarregarà de la gestió de l’aigua a Girona, Salt i Sarrià de Ter a partir de la tardor. El consistori gironí ha fet l’aprovació inicial aquest passat divendres per Ple del canvi de gestió dels serveis d’abastament, distribució i sanejament de l’aigua que passarà a ser a través d’una empresa pública. El punt ha comptat amb els vots a favor de l’equip de govern (JxCat i Esquerra) i del grup de l’oposició del PSC i el regidor no adscrit.

“El que hem aprovat avui compleix amb un objectiu de mandat, que és el de tenir un model de gestió 100% públic, amb la voluntat de revertir algunes situacions que hem viscut aquests últims 30 anys, i millorar la prestació del servei i les inversions. Avui som aquí com a resultat d’un procés de 3 anys, que hem fet coincidint amb episodis que ens han afectat directament a l’àrea com el temporal Gloria i la COVID, i amb tots els informes que avalen aquesta forma de gestió. El nom de Cicle de l’Aigua del Ter SA deixa clar que la voluntat és ocupar-nos del cicle integral de l’aigua, i fer-ho a més amb respecte cap al medi des d’on l’obtenim, que és el Ter. I ho farem amb objectius socials, ambientals i de transparència i bon govern, fomentant també l’estalvi i incorporant una major progressivitat a la tarifa”, ha afirmat el regidor de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Girona, Martí Terés.

Aquesta és la recta final d’un procés que va arrencar com un compromís polític a l’inici del mandat i que ha anat superant diferents etapes, com la resolució del contracte el 2019 i la constitució d’una comissió d’estudi per part dels tres ajuntaments. A més tot el procés ha comptat amb el seguiment i participació de la Taula de l’Aigua, integrada per diferents organitzacions i entitats vinculades al cicle de l’aigua, que ha permès avançar cap a la municipalització del servei. Un cop estigui en marxa l’ens, aquesta taula es convertirà en un òrgan de participació estable que vetllarà pel bon funcionament del servei.

Amb aquest canvi de model s’ha aconseguit modernitzar el servei i incorporar nous criteris ambientals, participatius i de transparència. A més, es podran realitzar les inversions i reposicions necessàries, que entre altres hi ha la renovació de la xarxa.

La nova empresa Cicle de l’Aigua del Ter s’encarregarà de l’abastament en alta i en baixa i del sanejament en baixa, és a dir des de la captació al riu fins que arriba a les llars passant per la planta potabilitzadora (distribuint-la a Girona, Salt i Sarrià de Ter; al Consorci de la Costa Brava i als sis municipis de l’entorn de Girona) i des que surt dels habitatges fins a la xarxa de clavegueram, fent-se càrrec del manteniment d’aquesta i de les inversions necessàries. L’empresa pública Trargissa continuarà encarregant-se del sanejament en alta, és a dir, la depuració de l’aigua i el seu retorn al riu. Amb l’aprovació avui del Ple, ha quedat inicialment aprovada la constitució d’aquesta empresa pública i dels seus estatuts.

 

Més informació

Font: Ajuntament de Girona

Publica un comentari