
Notícies
En marxa la cinquena edició de l’iFest, la competició de reptes que provenen de la ciència, la tecnologia i la disrupció
12 gen. 2023
La Generalitat de Catalunya, a través del lideratge dels Departaments d’Educació, Cultura, Recerca i Universitats, Empresa i Treball i Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, posa en marxa la cinquena edició de l’iFest, un programa d’emprenedoria i innovació que ofereix acompanyament als i les joves amb l’objectiu de promoure el seu talent i fomentar la creació de solucions als reptes de la societat. Aquests reptes provenen de la ciència, la tecnologia i la disrupció i estan estretament vinculats als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
L’objectiu d’aquesta iniciativa és traslladar la consciència que els i les joves poden fer grans coses en els pròxims anys, que poden ser més “sofisticades” del que inicialment poden pensar, i que aquesta sofisticació pot venir de la ciència, la innovació, la tecnologia i, en definitiva, de la disrupció en general.
L’iFest està adreçat a tots i totes les joves que tenen interès per la ciència, la innovació, la tecnologia i que vulguin fer aportacions disruptives a la societat. Els i les participants de l’iFest són joves estudiants de segon cicle d’ESO, Formació Professional, Batxillerat i d’estudis universitaris, anomenats players, que es constitueixen en equips de tres integrants i que en la categoria júnior compten amb un/a docent o shaker que els guia en tot el projecte.
Els equips han de resoldre diferents reptes reals: un per cadascun dels Departaments que lideren l’iFest i d’altres plantejats per empreses que, a través de la tecnologia, volen tenir impacte en la societat. La metodologia utilitzada es basa en quatre fases: Inspiració, Ideació, Prototipatge i Comunicació. Aquesta metodologia fomenta la creativitat i condueix els projectes cap a la disrupció. Durant el transcurs, treballaran amb dinàmiques i continguts d’innovació disruptiva. El procés ja està en marxa i durarà diversos mesos amb l’objectiu d’aconseguir solucions als reptes que siguin innovadores i alhora, viables.
Els reptes als quals han de respondre els projectes dels equips participants són:
– Agbar – Com podem impulsar l’ús d’aigua regenerada?
– Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació – Com podem augmentar i fer atractiva la producció i el consum de continguts científics entre els joves?
– Hospital maternoinfantil Sant Joan de Déu – Com podem promoure el benestar emocional per prevenir els problemes de salut mental infanto-juvenils?
– Hospital Vall d’Hebron – Com podem millorar la humanització i l´experiència de les estades hospitalàries de llarga durada del col·lectiu adolescent ingressat al nostre hospital?
– Mobile World Capital – s’anunciarà pròximament
– Sónar+D – Com podem crear un escenari de música 100% verd?
– Departament d’Empresa i Treball – Com podem facilitar l’accés a la informació sobre els ajuts que l’Administració posa a disposició dels emprenedors/es, les petites empreses i la ciutadania en general?
– Departament d’Educació – Com fem possible mantenir i crear valor en la relació entre els i les exalumnes i els centres educatius on han cursat els seus estudis?
– Departament de Cultura – Com fomentaríeu la cocreació i l’intercanvi artístic al metavers?
– Departament de Recerca i Universitats – Com pot la ciutadania millorar els problemes de cronicitat i la qualitat de vida de persones dependents?
– Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural – Com podem prevenir les pèrdues i el malbaratament alimentari?
– Repte de lliure elecció pels equips de la categoria Sènior
La competició constarà de dues categories: júnior i sènior. Els tres millors equips de cada categoria guanyaran l’oportunitat de preaccelerar els seus projectes amb una setmana d’acceleració a Catalunya i, a més, pels millors equips de la categoria sènior, una setmana extra a una ciutat estrangera amb un ecosistema innovador i emprenedor potent.