El bernat marbrejat origina danys en cultius de fruita i verdura a les comarques gironines

El bernat marró marbrejat (Halyomorpha halys) ha continuat expandint-se pel territori català i va originar danys a diferents cultius i comarques durant la campanya 2021. Així ho constaten les dades aportades en el marc de la reunió del Comitè de Seguiment que es fa per avaluar l’estat de la situació d’aquesta plaga invasora i els estudis desenvolupats amb l’objectiu d’establir de manera conjunta les mesures més adients per a la seva prevenció lluita.

Exemplars d’aquest insecte ja s’han començat a detectar en alguns cultius de fruiters a Catalunya com ara a CampllongLlambillesCassà de la SelvaBordilsSant Pere PescadorTorroella de Montgrí o la Tallada d’Empordà. Es tem que enguany els danys que originin puguin ser superiors als de l’any passat. El bernat s’alimenta i es reprodueix en jardins i cultius i es nodreix principalment de fullestiges fruits, cosa que origina danys que en altres llocs d’Europa com ara Itàlia ja són molt greus.

A diferència de l’any passat, la primavera va ser molt seca i no va afavorir el desenvolupament d’aquest insecte i les poblacions es van mantenir en general baixes. Tot i això, a zones humides de les comarques del Gironès i la Selva es van trobar poblacions elevades que provocaven danys a plantacions fruiteres. Les dades meteorològiques apunten que aquesta primavera està essent més plujosa del que és habitual i una primavera humida podria provocar un increment del nombre d’individus d’aquesta plaga invasora molt concentrada de moment pel que fa a danys a les comarques gironines i el Parc Agrari del Baix Llobregat.  Durant la campanya d’enguany, caldrà parar especial atenció a les parcel·les on durant l’any anterior hi va haver danys, i en tot el conjunt de parcel·les on es va detectar l’insecte o se sospita que hi és.

 

 

 

Més informació

Publica un comentari