Notícies
Balanç del primer any de funcionament del projecte LIFE medCLIFFS a la Costa Brava
15 des. 2022
Durant aquest primer any de funcionament del projecte LIFE medCLIFFS, s’han detectat 120 tàxons de flora exòtica als penya-segats de la Costa Brava i s’ha delimitat la superfície afectada per espècies invasores al Parc Natural de Cap de Creus
La gran majoria dels tàxons detectats provenen de l’escapament de jardins i habitatges situats prop dels penya-segats, on poden desenvolupar-se fàcilment i hi creixen de forma subespontània.
Algunes espècies, però, mostren una expansió evident i suposen un risc per a l’hàbitat, com ara Kalanchoe xhoughtonii, Pittosporum tobira i Senecio angulatus.
Destaca també la detecció per primer cop a la Costa Brava de la Cylindropuntia pallida, una espècie catalogada com a invasora i considerada de comunicació urgent pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Aquesta detecció primerenca ha permès eliminar els individus trobats i evitar-ne, així, la seva expansió.
Així mateix, durant aquest primer any, l’equip del LIFE medCLIFFS ha pogut delimitar la superfície ocupada per les tres espècies de flora invasora més problemàtiques dins de l’àmbit del Parc Natural de Cap de Creus. Es tracta de l’ungla de gat (Carpobrotus spp.), que ocupa gairebé 340 hectàrees; la figuera de moro, (Opuntia spp., majoritàriament Opuntia ficus-indica), present en unes 4.550 ha, i la gazània (Gazania rigens), amb gairebé 77 ha d’afectació.