Acció Climàtica obre una línia d’ajuts de 27 milions d’euros per impulsar les energies renovables d’ús tèrmic

La secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas, acompanyada de la directora de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), Marta Morera, ha anunciat avui l’obertura d’una línia d’ajuts per impulsar les energies renovables d’ús tèrmic dotada amb 27,3 milions d’euros. Aquest programa té per objectiu avançar en la transició energètica mitjançant la substitució d’energies d’origen fòssil per energies renovables per a la generació de fred i de calor en tots els àmbits, des del sector primari fins a l’àmbit domèstic passant per la indústria. La línia està dotada amb recursos dels fons europeus Next Generation, i les sol·licituds es podran cursar a partir de demà.

Barnadas ha destacat la importància d’aquest tipus de tecnologies per assolir la descarbonització de la societat catalana l’any 2050. “Estem parlant d’uns recursos renovables, com la biomassa, l’energia solar tèrmica o la geotèrmia, que donen resposta a unes demandes molt concretes, vinculades amb la generació de calor i de fred, i que al mateix temps són autòctones i permeten crear activitat en el propi punt de consum”, ha explicat la secretària d’Acció Climàtica. En aquesta línia, ha recordat que són tecnologies “substitutives de combustibles fòssils com el gas natural”.

La convocatòria pretén incentivar la utilització de fonts d’energia com l’energia solar tèrmica, la biomassa, la geotèrmia, l’aerotèrmia i la hidrotèrmia, i també fomentar les microxarxes de fred i calor a partir d’energies renovables. Aquest tipus d’energies renovables són les que han de donar resposta a les necessitats que tenen indústries, equipaments públics i ciutadania de disposar de calor i fred ja sigui per a climatització o per a processos productius. Sovint, l’electrificació d’aquest tipus de necessitats no és viable tècnica o econòmicament, i per això, cal avançar en la cobertura d’aquestes demandes amb energies renovables tèrmiques.

Totes aquests fonts d’energia no només permeten substituir les energies d’origen fòssil, sinó que són autòctones i permeten, com en el cas de les xarxes de fred i de calor i de la biomassa, avançar en la implantació d’una economia circular. En el cas de la biomassa, a més d’ajudar a mitigar el canvi climàtic, el seu aprofitament fomenta la prevenció d’incendis i millora l’estat dels boscos, al posar en valor un producte que possibilita la gestió sostenible del bosc; afavoreix l’adaptació dels ecosistemes, per tal que aquests siguin més resilients als efectes del canvi climàtic i amb estructures que beneficien la disponibilitat d’aigua, i contribueix a la recuperació econòmica del sector forestal i a la dinamització de les zones rurals.

Hi podran optar professionals autònoms, empreses, organitzacions i entitats sense ànim de lucre i administracions públiques. Tots aquells beneficiaris que realitzin una activitat econòmica hauran d’iniciar l’actuació a partir de l’obertura de la convocatòria, mentre que aquells beneficiaris que no realitzin activitat econòmica per la qual ofereixin béns i/o serveis s’hi podran acollir si l’actuació s’ha executat des del 23 de desembre de 2021.

En el cas de les instal·lacions en edificis no residencials, establiments i infraestructures del sector públic, s’hi podran acollir totes aquelles actuacions que s’hagin executat des del 23 de desembre de 2021.

 

Més informació

Publica un comentari