Les comarques de Girona tenen més de 74.000 hectàrees conservades amb acords de custòdia

El darrer butlletí del CILMA explica l’estat de la custòdia i en mostra exemples d’arreu del territori gironí.

Segons dades de la Xarxa de Custòdia del Territori, a les comarques gironines el 2009 es van comptabilitzar 157 acords de custòdia (el 36% del total a Catalunya) duts a terme per 17 entitats de custòdia, i que representen més de 74.900 hectàrees (el 40% del total d’hectàrees custodiades a Catalunya). Aquestes xifres situen les comarques gironines com a capdavanteres en la conservació mitjançant la custòdia del territori, un conjunt d’instruments per conservar la natura, el paisatge i el patrimoni cultural amb la implicació directa i activa de la societat civil organitzada, dels ens públics locals, de la ciutadania i dels propietaris.

Ara bé, la custòdia evoluciona amb rapidesa i per posar només dos exemples, la Fundació Emys ha augmentat en 12 acords i el Consorci de l’Alta Garrotxa en 10 el nombre d’acords signats en només dos anys. Els àmbits on es desenvolupa la custòdia són diversos, des de la custòdia marina de Nereo passant pels nous projectes de custòdia agrària impulsada per la IAEDEN a l’Alt Empordà. Aquestes són algunes de les dades que s’exposen al butlletí estiu- tardor 2011 que acaba d’editar el Consell d’Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les Comarques de Girona (CILMA).

Segons explica el president del CILMA, Lluís Lloret, “mercès a les múltiples iniciatives que, amb molt de mèrit, ha forjat aquest formidable teixit social i associatiu de què gaudim, conjuminat amb una creixent voluntat política local d’avançar en la cura d’aquest llegat, ha fet possible que una gran part dels espais naturals de les nostres contrades hagin trobat fórmules exitoses de conservació i restauració de la biodiversitat”.

El butlletí explica fins a sis exemples de sostenibilitat relacionats amb la custòdia del territori. En concret, el projecte del Centre d’Educació Ambiental Alt Ter de preservació del Molí Petit de Sant Joan de les Abadesses; la protecció del prat de dall del veïnat d’Esclet de Cassà de la Selva; els acords entre l’Ajuntament de Girona i els propietaris de la vall de Sant Daniel per recuperar la biodiversitat; la tasca de Galanthus en la custòdia d’hàbitats d’interès a les Gavarres, gestionant la flora invasora; el programa de custòdia per al manteniment del connector d’Aiguaviva com a garantia ecològica dut a terme per La Copa; i els projectes de custòdia en els municipis del litoral del Baix Empordà impulsats per Nereo.

En l’apartat de notícies, el butlletí també es fa ressò del  Programa  Sèlvans  de  custòdia  dels  boscos  vells i singulars de les comarques gironines. Actualment, quasi totes les comunitats forestals del territori gironí hi estan representades i l’objectiu final és arribar a un  5%  de  la  superfície  boscosa  de  la  demarcació.

L’espai dedicat a la presentació d’una entitat és per la Fundació Emys, una de les primeres a Catalunya a impulsar la custòdia del territori, amb acords signats des de 1989.

La publicació també compta amb les habituals seccions de notícies, legislació, agenda i publicacions. D’entre els diferents actes de l’agenda, cal destacar el Premi Medi Ambient CILMA 2011, obert a tots els ens locals i dotat amb 5.000 euros, que finalitza el seu període de participació el 31 de desembre de 2011.

. enllaç al butlletí:
http://www.cilma.cat/recursos/documents/butlleti-num-12-estiu-tardor-2011-la-custodia-del-territori-a-les-comarques-de-girona/

Nota de premsa butlletí CILMA estiu-tardor 2011

Recull de premsa:

2011_10_25_Diari_de_GIrona

2011_10_25_El_Punt_Avui

Publica un comentari