El projecte de Recuperació dels espais patrimonials i dels usos tradicionals a l’entorn de la riera d’Arbúcies, de l’Ajuntament d’Arbúcies, guanyador del premi Medi Ambient CILMA 2010 de les comarques gironines

Lliurament del Premi CILMA 2010

Amb aquesta actuació s’ha aconseguit augmentar la biodiversitat i convertir el centre d’interpretació en un recurs pedagògic per descobrir els usos de l’aigua, el bosc de ribera i els cultius ecològics.

L’ajuntament d’Arbúcies ha rebut el Premi Medi Ambient CILMA 2010, dotat amb un trofeu i 5.000€. Aquest guardó reconeix les actuacions dels ens locals, finalitzades l’any 2010, en l’àmbit del medi ambient i la sostenibilitat. La iniciativa Recuperació dels espais patrimonials i dels usos tradicionals a l’entorn de la riera d’Arbúcies, consisteix en la creació d’un centre d’interpretació de la Riera, un espai on conèixer el cultiu ecològic (en recuperar-se un prat de dall de regadiu i millorar i ampliar les varietats de poma), els usos de l’aigua i la vegetació i fauna de ribera.

El jurat ha destacat l’esforç en que l’ajuntament ha afrontat el projecte vinculant la conservació del medi natural i la restauració del patrimoni, així com donant continuïtat al programa educatiu del municipi. Destaquen també dos projectes: el Pla de Recuperació Integral del riu Daró al pas per terme municipal de la Bisbal d’Empordà i la Recuperació i millora d’hàbitats vinculats a espais oberts de l’Alta Garrotxa. El primer busca potenciar el riu com a recurs per a la ciutat i el seu entorn, a través d’un Pla de Recuperació integral (que inclou la retirada de material abocat al riu, l’eliminació d’espècies invasores i la potenciació de les arbòries ja existents, així com la creació d’itineraris de salut). El segon, presentat pel Consorci de l’Alta Garrotxa, busca recuperar la biodiversitat perduda per l’abandonament d’activitats tradicionals com la ramaderia a través de l’increment i millora de la superfície d’hàbitats associats als espai oberts. Algunes de les accions que ja s’han dut a terme són: prop de 40 ha. d’espais oberts recuperats, signatura d’acords de custòdia, i gairebé 300 caps de bestiar ja pasturant.

La sessió ha començat a les 10h del matí, a l’auditori Josep Irla (la nova seu de la Generalitat de Catalunya a Girona) amb la celebració de l’Assemblea General del Consell d’Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les comarques de Girona. Després d’un balanç de les actuacions dutes a terme durant aquests últims 4 anys, s’ha informat de les darreres actuacions des de la última Assemblea i s’ha aprovat, el pla de treball per aquest 2011.
Remarcar que un dels programes destacats en aquest Pla de Treball és l’impuls al Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses a les comarques gironines (la iniciativa de lluita contra el canvi climàtic que preveu el compromís de pobles, ciutats i regions a reduir el 20% de les emissions de CO2 abans del 2020, com a resultat d’un augment del 20% de l’eficiència energètica i arribar a una quota del 20% de fonts d’energia renovables).

A continuació, i obert a tothom, el Dr. Josep Arnau, enginyer industrial, Catedràtic de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona i director del GREFEMA (Grup de Recerca en Enginyeria de Fluids, Energia i Medi Ambient) ha pronunciat la conferència La contaminació acústica produïda per les infraestructures viàries, ferroviàries i aeronàutiques.

Nota de premsa Premi CILMA 2010

Recull de premsa:

2011_03_24_El_Ripollès

El Punt – L’Ajuntament guanya el premi Cilma 2010

Jornal – Arbúcies rep el Premi Medi Ambient CILMA 2010

Sostenible – L’Ajuntament d’Arbúcies guanyador del Premi Medi Ambient CILMA 2010 a les comarques gironines

El Punt – Premi del CILMA per a Arbúcies

Diari de Girona – El Cilma premia Arbúcies per recuperar el patrimoni de la riera

Publica un comentari