El CILMA presenta la memòria per a la implantació del Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses a les comarques gironines

Aquest document explica les característiques d’aquesta iniciativa europea i inclou informació per tal que els ajuntaments s’adhereixin al compromís i puguin redactar els seus Plans d’Acció per a l’Energia sostenible (PAES) .


Amb l’objectiu de mitigar el canvi climàtic, la Unió Europea dóna protagonisme als ens locals promovent el Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses. Aquest és un compromís per tal de reduir un 20% les emissions de CO2 abans del 2020, com a resultat d’un augment del 20% de l’eficiència energètica i arribar a una quota del 20% de fonts d’energia renovables. Actualment ja s’hi han adherit 2.360 ajuntaments de la Unió Europea.

La Diputació de Girona i el Consell d’Iniciatives Locals per al Medi Ambient promouen l’adhesió dels municipis a aquesta iniciativa europea i, amb l’elaboració d’aquest document, en difonen els trets rellevants. La memòria fa un breu resum sobre les característiques del Pacte i el seu estat a les comarques gironines, detalla la documentació tècnica i la metodologia (com adherir-se, l’inventari d’emissions i la redacció del PAES) i els suports financers que es poden aconseguir (tant per a l’elaboració de la documentació tècnica com per a l’execució de les accions del PAES). A més, s’inclou unes fitxes tipus de les diferents modalitats d’actuació que ajudin als ens locals a identificar les inversions potencials en el seus municipis.
El PAES constitueix el document clau en aquesta lluita contra el canvi climàtic ja que defineix les accions, els terminis i les responsabilitats en aquest compromís. El document ha d’incloure l’inventari d’emissions (punt de partida), el Pla d’acció (que busqui un estalvi energètic, el foment de les energies renovables per aconseguir la reducció de les emissions de CO2) i el Pla de participació (no només dins l’ens local sinó sobretot  amb la ciutadania).
En el marc de la jornada Programa d’impuls al Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses a les comarques gironines, organitzada el dijous 31 de març de 2011 pel CILMA, s’ha donat a conèixer l’estratègia a seguir. Primerament s’ha visitat la instal·lació municipal geotèrmica de la sala polivalent l’Espai la Pineda, a Sant Gregori on s’ha realitzat la jornada.

Seguidament, Jaume Hidalgo, coordinador de Medi Ambient i Territori de la Diputació de Girona i Secretari Tècnic del CILMA, ha exposat l’abast del programa de comarques gironines que es proposarà que la Comissió Europea financiï.
En acabat, s’han presentat diferents experiències municipals en l’adhesió al Pacte i la corresponent elaboració dels PAES. Així, per exemple, des de Figueres, Richard Elelman ha reivindicat la idea que davant Europa tots els municipis són igual d’importants i també la trascendència de treballar en xarxa. D’altra banda, el regidor de l’ajuntament de Girona Enric Pardo ha exposat el procés seguit a Girona i el programa que se’n deriva. Per part de l’alcaldessa de l’Ajuntament d’Ordis, Maria Crehuet, s’ha donat una visió de com un municipi petit també es pot implicar en aquesta iniciativa europea.
La sessió ha acabat amb un debat entre els assistents, que representaven quasi una trentena de municipis, tant a nivell polític com tècnic.

Podeu descarregar-vos la memòria per a la implantació d’un programa d’impuls del “Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses” a les comarques gironines al següent enllaç: http://www.cilma.cat/comissions.php?accio=apartats&id_comissio=7&tipus=2

Nota de premsa sobre la Memoria_Pacte_Alcaldes i Alcaldesses

Recull de premsa:

2011_04_05_Hora_Nova

2011_04_02_Diari_de_Girona

2011_05_09_El_Punt

Publicat el 31 març 2011

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Canvi climàtic / Comunicats / Energia / Temàtiques

 

 
Amb el suport de:

Pujada Sant Martí, 4-5 - 17004 - Girona - Tel.972 185 183 - cilma@cilma.cat - nota legal