El CILMA i la Diputació de Girona acorden amb la Direcció General d’Energia de la Comissió Europea les condicions per impulsar el «Pacte d’alcaldes i alcaldesses» a les comarques gironines

S’està treballant en la creació d’una estructura de suport integrada per la Diputació de Girona, els consells comarcals i el CILMA.

Presentar la iniciativa per impulsar i desenvolupar el programa «Pacte d’alcaldes i alcaldesses» a les comarques gironines i conèixer de primera mà els requisits europeus per finançar les accions d’energies renovables van ser els principals objectius de la reunió entre la Direcció General d’Energia de la Comissió Europea i representants de la Diputació de Girona i el CILMA, celebrada el passat mes de maig a Brussel•les.
En la trobada es va presentar una memòria per a la implantació del «Pacte d’alcaldes i alcaldesses» a les comarques gironines i una primera proposta del programa d’inversions als responsables del mecanisme de finançament «ELENA» del Banc Europeu d’Inversions, que s’estima que podria superar els 70 milions d’euros en el transcurs de tres anys. A més, l’encontre va servir per aclarir les especificitats d’aquest programa d’ajuts i l’adequació a la realitat gironina.

Per poder optar al programa «ELENA» cal complir dos requisits: és imprescindible que tots els ajuntaments que integren la proposta hagin signat el «Pacte d’alcaldes i alcaldesses» i que el projecte tingui quelcom diferenciador i innovador respecte als processos existents actualment. En el cas que es planteja, aquest element específic és l’articulació d’una estructura de suport integrada per la Diputació de Girona, el CILMA i els consells comarcals, així com els ajuntaments que en vulguin formar part. Es tracta, doncs, d’optimitzar la funció dels ens supramunicipals en matèria d’eficiència energètica i energies renovables i d’harmonitzar les iniciatives dels municipis d’acord amb el potencial de cada recurs i l’existència d’àrees funcionals socioeconòmiques.

Referent al primer requisit, es van analitzar les complicitats necessàries a l’hora de garantir la redacció dels plans d’acció de l’energia sostenible (PAES), document que es deriva de la signatura del «Pacte d’alcaldes i alcaldesses ». La proposta també haurà de matisar el sistema de finançament per al desenvolupament de les actuacions, de forma que no generi endeutament als ajuntaments.

Pel que fa a l’estructura de suport, ja s’ha dut a terme una reunió informativa amb els consells comarcals de les comarques gironines per tal que s’articulin amb la Diputació de Girona i el CILMA i, així, s’acabi d’identificar el potencial, les prioritats i les línies de treball que es podrien encetar en eficiència energètica i energies renovables de forma coordinada amb els municipis de cada comarca.

Des del CILMA s’està treballant en el foment del «Pacte» amb l’objectiu d’aconseguir tantes adhesions dels municipis com sigui possible. Per la seva banda, la Diputació de Girona és la responsable de la interlocució amb la Comissió Europea i d’aconseguir les complicitats necessàries per donar la màxima cobertura i garanties a l’hora de redactar la documentació tècnica i de finançar les instal•lacions. Així, mitjançant un conveni de col•laboració, es planteja la implicació de la Generalitat de Catalunya, per mitjà de l’Institut Català de l’Energia (ICAEN), en el finançament de la redacció dels PAES. Paral•lelament, s’estan incorporant aquests requeriments en la proposta tècnica, d’acord amb les iniciatives que ja existeixen a les comarques gironines, tot procurant donar més coherència territorial gràcies a aquesta implicació dels consells comarcals. Una bona opció és elaborar un programa global d’implantació d’energies renovables a la província de Girona, buscant les potencialitats i oportunitats existents a cada comarca.

El «Pacte d’alcaldes i alcaldesses» és una iniciativa en què pobles, ciutats i regions es comprometen a reduir el 20 % de les emissions de CO2 abans del 2020, com a resultat d’un augment del 20 % de l’eficiència energètica, i arribar a una quota del 20 % de fonts d’energia renovables. Actualment, 2.767 ajuntaments de la Unió Europea han signat ja amb la voluntat de treballar-hi. A les comarques gironines, tres municipis han signat el «Pacte d’alcaldes i alcaldesses (Figueres, Girona i Ordis) i dos més estan a punt de fer-ho (Santa Cristina d’Aro, i Castell i Platja d’Aro).

Podeu descarregar-vos la memòria per a la implantació d’un programa d’impuls del «Pacte d’alcaldes i alcaldesses» a les comarques gironines.

Nota de premsa Comissió Europea i Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses

Recull de premsa:

2011_07_13_Sostenible

2011_07_14_Diari_de_Girona

2011_07_19_Hora_Nova

Publicat el 12 juliol 2011

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Comunicats / Energia / Energia / Temàtiques

 

 
Amb el suport de:

Pujada Sant Martí, 4-5 - 17004 - Girona - Tel.972 185 183 - cilma@cilma.cat - nota legal