ECTAdapt “Contribuir a l’adaptació de l’espai català transfronterer als efectes esperats del canvi climàtic”

ECTADAPT

El dia 26 de maig de 2016 es va atorgar la subvenció per a la realització del projecte “ECTAdapt Contribuir a l’adaptació de l’espai català transfronterer als efectes esperats del canvi climàtic, en el marc de la primera convocatòria del Programa INTERREG V A de cooperació transfronterera Espanya-França-Andorra POCTEFA 2014-2020.

El projecte ECTAdapt té un cost total de 1.031.678,00 €, el 65% del qual està subvencionat gràcies al fons FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Regional).

Els efectes previsibles del canvi climàtic (sequeres, pluges torrencials, manca de neu, augment del nivell del mar, onades de calor, plagues i blooms, etc.) no es limiten a un territori administratiu, sinó que afecten més enllà de les fronteres. Altrament, l’entorn mediterrani està reconegut com un dels més sensibles al desordre climàtic.

En aquest marc, el canvi climàtic té ja conseqüències en la quantitat i la qualitat de l’aigua, en la producció agrícola i silvícola, en la pèrdua de biodiversitat, en el turisme i l’economia (estacionalitat, manca de neu…), en la salut pública (al·lèrgies, epidèmies, mosquits, plagues…), en l’augment i intensitat dels riscos naturals (incendis, inundabilitat, intrusió salina, esllavissades…), entre d’altres.

Per tot això és important ampliar la discussió i treballar a escala de tot el territori català (amb problemes similars als dos costats de la frontera) en termes de reducció d’aquesta vulnerabilitat, i intentar trobar respostes comunes en matèria d’adaptació al canvi climàtic.

En aquest context, el Département des Pyrénées-Orientales va aprovar el 17 de novembre de 2014, associar-se amb la Diputació de Girona i amb el CILMA per compartir sinèrgies en matèria d’adaptació al canvi climàtic, cercant respostes innovadores i adaptades al context local.

El projecte ECTAdapt té com objectiu general, doncs, desenvolupar una política conjunta en matèria d’adaptació al canvi climàtic a escala de tot l’Espai Català Transfronterer (ECT) mitjançant l’anàlisi de la vulnerabilitat del territori, la sensibilització de la població i de tots els agents públics i privats implicats, i la redacció i execució de Plans d’acció local per a l’adaptació al canvi climàtic. L’ECT és el territori format per la província de Girona (Espanya) i el Département des Pyrénées-Orientales (França), i representa una àrea d’influència de prop d’un milió tres-cents mil habitants.

MÉS INFORMACIÓ: Síntesi del Projecte ECTAdapt Programa POCTEFA / MAYORS ADAPT

SEMINARI DE LLANÇAMENT DEL PROJECTE – 24 DE NOVEMBRE DE 2016

Enllaç al web de l’Eurodistricte de l’Espai Català Transfronterer:  http://www.eurodistricte.cat/ 

NOTÍCIES:

22/09/2016 – Presentació del projecte en el marc de cicle de jornades Del Pacte a l’Acció de la Diputació de Barcelona

08/05/2017Presentació del projecte ECTAdapt en la jornada ERASMUS + “Towards Low Carbon Societies” de la Universitat de Girona”

21/09/2017 – Presentació del projecte ECTAdapt a la XII International Summer School of the environment Programa Summer School Turisme (català)Programa Summer School Turisme (francès)

Socis ECTADAPT

Publicat el 22 juliol 2016

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Carrussel / Diputació de Girona / Pacte d'alcaldes

 

 
Amb el suport de:

Pujada Sant Martí, 4-5 - 17004 - Girona - Tel.972 185 183 - cilma@cilma.cat - nota legal